Школа Демократичної спільноти молоді Європи (DEMYС)

Молодий Рух провів Школу Демократичної  спільноти молоді Європи (DEMYС). Захід відбувся в в готелі «Вишеград» у м. Вишгород. Учасниками стали 47 учасників з України та Європи. Загострення ситуації на Сході напередодні виборів спонукало нас запросити не тільки європейських учасників, а й російських колег з DEMYC і почути їхню позицію з приводу конфлікту. Дискусії щодо складних питань російсько-українських відносин продовжувалися протягом усіх 4 днів школи. Їм було прикро чути про ці події, в яких звинувачують Росію. Вони весь час отримували інформацію з недостовірних джерел і для них особливо цікаво було почути думку по той бік кордону. Це дозволило розвінчати міфи, які нав’язують їм російські медіа. Також на Школі були підняті питання волонтерської допомоги армії від молодіжних громадських організацій, обсяг якої склав близько 150 млн грн від початку року. Любомир Грицак, який ділився своїм досвідом у організації цього процесу, розповів про важливість допомоги для армії і як організувати волонтерську допомогу у свому місті.

За останній рік Росія активізувалася в європейському інформаційному просторі. Телеканали «RT News», Russia Today, замовні статті в газетах і коментарі «куплених» експертів призвели до інформаційної війни в Європі. Про формування суспільної думки європейців з приводу українського питання розповів голова DEMYC Антоніо Де Люція. Також він доповів про власний внесок у лобіювання українських інтересів і європейському молодіжному середовищі.

Напередодні виборів для українського суспільства досить актуальним питанням стало децентралізація місцевої влади. Про нові виклики для столиці в євроінтеграційний період розповіла Ганна Старостенко - депутат Київради, заступник голови КМДА. Учасники активно дискутували з приводу цієї теми. Європейці поділилися своїм досвідом реформування місцевого самоврядування.

Про роль українського парламенту у вирішенні складних питань російської агресії щодо України розповів Віктор Чумак, народний депутат України з фракції «УДАР». Учасники обговорили з депутатом майбутні кроки Верховної Ради, які сприятимуть у розв’язанні конфлікта на Сході. Також відбулася екскурсія Верховною Радою.

Учасники також мали можливість відвідати «Музей корупції» - резиденцію Віктора Януковича у Межигір’ї.

На Школі були представлені нові політичні сили «ВОЛЯ» та «Сила людей». Ольга Галабала розповіла про оновлення влади та про те, як партійці «ВОЛІ» створювали та лобіювали закон «Про люстрацію». Олександр Солонтай розповів про перспективи проходження громадських діячів у Верховну Раду. В цей день також відбулася Рада DEMYC. 

         На початку вересня відбулося відтермінування вступу в дію економічної частини угоди про асоціацію з ЄС, яке сколихнуло українське суспільство. В кінці 2013 року таке рішення влади призвело до революції. З приводу цього питання в останній день представив свою доповідь директор Координаційного бюро з питань європейської та євроатлантичної інтеграції (2007-2010 рр.) Вадим Трюхан. Він розповідав про євроінтеграційні перспективи України і які кроки для цього треба зробити.

Після початку російської окупації тисячі людей були вимушені покинути свої кримські будинки та шукати порятунку на материковій Україні. Але й досі ці люди не мають чітко визначеного статусу. В Криму посилився тиск на кримсько-татарську спільноту. Зникнення людей та утиски Меджлісу – все це стало сучасними реаліями в Криму. Доповідь на цю тему мала ініціатор громадської ініціативи Крим-SOS Таміла Ташева. Воно розповіла про анексію АР Крим Російською Федерацією і як це може загрожувати безпеці Європи. Також вона розповіла про життя в анексованому Криму і з якими проблемами стикають місцеві жителі.

Організація школи сприяла формуванню позитивного іміджу України та налагодженню тісних контактів між українським та європейським молодіжним середовищем. Тематики заходу дозволила розкрити загрози безпеки для Європи, а залучення учасників з Росії представило позицію різних сторін конфлікту.