50-та річниця DEMYC

 

15-18 cічня Голова Молодого Руху Любомир Грицак та Міжнародний секретар організації Олександр Якименко взяли участь у Конгресі DEMYC за сприяння Фонду Ганса Зайделя.

Це був 25-й Конгрес та 50-та річниця DEMYC (Демократична Молодіжна Співдружність Європи —міжнародна організація, яка об'єднує молодіжні організації Християнсько-демократичного та Консервативного ідеологічних спрямувань Європи. На даний час організація нараховує близько мільйона членів і є однією з найвпливовіших молодіжних політичних організацій у Європі).

Захід розпочався з туру по Тель-Авіву, після якого було організовано зустріч у музеї Жаботинського. Професор Жеральд Стеінберг розповів про порушення прав людини під час Арабо-Ізраільському конфлікту, а також надав інформацію щодо ролі громадських організацій у дискредитації Ізраїлю, що працюють на Близькому Сході. Продовжилась зустріч виступом генерала Узі Даяна, котрий висвітлив природу й майбутнє Палестино-Ізраїльського конфлікту. На останок Ашер Фердман з Міністерства Розвідки доніс своє бачення щодо ролі Ізраїлю у деескалації конфлікту на Близькому Сході. Після завершення зустрічі учасники поїхали у Єрусалим, де і було проведено основну частину заходу.

П’ятниця,  16 січня розпочалась з туру по Шамрону. Також цього дня учасники мали нагоду поспілкуватись з Дені Даяном, Головним представником Ради Західного Берегу річки Іордан та Сектору Газа. 17 січня було організовано зустріч з Патріархом Святого Граду Єрусалиму і всієї Палестини, Сирії, Аравії, всього Зайордання, на якій йшлося про виклики сьогодення для Єрусалиму й Ізраілю, а також про історію конфлікту на Близькому Сході, та шляхи його можливого вирішення.

Того ж дня було проведено Конгрес ДЕМІКу, на якому обрали нову Раду організації та її голову. Новим Головою ДЕМІКУ став Хав’єр Хуртадо Міра з Іспанії. Після Конгресу делегатам була запропонована зустріч з молодими представникам політичних та громадських організацій.

Останнього дня учасники заходу відвідали Кнесет (Ізраїльський Парламент). Після туру будівлею Парламенту, з делегатами Rонгресу зустрівся депутат Кнесету Зіів Єлкін, який розповів про роботу у законодавчому органі Ізраїлю і його ролі у формуванні зовнішньої політики країни. Завершився день екскурсією у Старому Місті Єрусалим та відвідуванням Святих Місць, таких як Церква Гробу Господнього, Стіна Плачу та інших.

Задяки підтримці Фонду Ганса Зайделя, Молодий Рух, попри участь у Конгресі ДЕМІК, мав змогу донести до представників партій з різних країн світу свою позицію щодо окупації Криму та агресії РФ на Сході України. На сьогоднішній день дуже важливо мати змогу оприлюднити правдиву інформацію для міжнародних партнерів, зокрема політичних та громадських організацій. Попри існування великої кількості джерел інформації, часто буває важко знайти  об’єктивні ресурси, особливо для людини, що живе в іншій країні. Саме тому беручи участь у заходах, організованих DEMYC, можна ефективно розповсюджувати достовірну інформацію та шукати партнерів необхідних для подолання конфліктів, зокрема війни на Сході України.

Давід Хельмені, один з організаторів заходу в Ізраїлі сказав: “Ізраїль розплачується за те, що сповідує європейські цінності в своєму регіоні і Європа повинна підтримувати його” – слова, що абсолютно підходять для України на сьогоднішній день! Беручи учать у заходах DEMYC, Молодий Рух доносить правду про ситуацію в Україні на міжнародну арену, що має на меті налагодження миру і стабільності в регіоні, і Фонд Ганса Зайделя активно бере участь у цій непростій справі.