Досвід Німеччини: демократія у дії

Досвід Німеччини: демократія у дії

 

Група молодих українських дослідників у рамках програми Благодійного фонду Богдана Гаврилишина «Молодь змінить Україну» з 12 по 18 квітня їздила вивчати досвід Німеччини. Учасники програми відвідали Мюнхен та Берлін. До проекту долучилися представники ВМГО «Молодий Рух» Валерія Собакар та Ольга Паращук.

 

Мета проекту – вивчення позитивного досвіду європейських країн та його імплементація в українських реаліях. Серед шести країн-членів ЄС, запропонованих Богданом Гаврилишиним, – Швейцарія, Німеччина, Польща, Автсрія, Швеція та Норвегія – учасники програми зробили вибір на користь Німеччини як однієї з найуспішніших країн європейського простору. Економічний потенціал Німеччини вражає. І якщо на початку 90х Німеччина та Україна мали дещо схожу ситуацію в економіці та суспільстві, то зараз ситуація змінилася кардинально.

 

Підготовчу роботу до поїздки молоді дослідники розпочали ще у січні. За цей період група вивчала особливості суспільного ладу Федеративної республіки Німеччина, політичну ситуацію країни в цілому, економічні показники та тенденції медіа. Учасникам вдалося налагодити контакти з представниками німецьких фондів в Україні, зокрема провести зустрічі із керівництвом Фонду Ганса Зайделя та Конрада Аданауера.

 

Робочу програму група формувала самостійно, враховуючи побажання та зацікавлення кожного із учасників. Таким чином вдалося максимально широко охопити суспільну, економічну, медійну, освітню та юридичну сфери Німеччини. У рамках програми група зустрілася з ректором Українського вільного університету Мюнхені, редактором Німецького радіо російською мовою в Берліні, представниками GIZ, відвідали Бундесрат – верхню палату парламенту ФНР та ін.  

 

«Цей тиждень був насичений зустрічами, пізнавальний та цікавий. Ми з головою занурилися в життя Німеччини, вивчали досвід країни у різноманітних сферах. Особисто мене вразила Баварія - найбагатший та найбезпечніший за рівнем життя регіон Німеччини. На вулицях Мюнхена навіть у вечірній час спокійно, багато поліції слідкує за порядком. Я вивчала журналістський досвід і мене також вразила кількість новин про Україну. Щодня на шпальтах провідних німецьких ЗМІ перші сторінки присвячено ситуації в Україні, з цієї теми починалися також усі випуски новин», ділиться враженнями Ольга Паращук

 

Робоча поїздка припала на передвеликодній тиждень. Тож учасникам випала хороша нагода побачити підготовку до свят та порівняти із українськими традиціями.

 

Зараз учасники підбивають підсумки  свого візиту та, натхненні новини ідеями, готові втілювати німецьких досвід в своїх професійних сферах.