Молодорухівки поїдуть вивчати досвід Німеччини у рамках проекту «Молодь змінить Україну»

Уже другий рік поспіль за ініціативи Благодійного фонду Богдана Гаврилишина триває програма «Молодь змінить Україну». Мета проекту – вивчення позитивного досвіду європейських країн та його імплементація в українських реаліях. Цього року у рамках проекту «Молодь змінить Україну» поїдуть вивчати досвід федеративної республіки Німеччина Валерія Собакар та Ольга Паращук.

 

«Лише молодь в змозі змінити Україну на краще, адаптувавши до вітчизняних реалій найкраще з досвіду інших країн», - розповідав Богдан Гаврилишин у одному з інтерв’ю. Саме для вивчення та адаптації кращого європейського досвіду Богдан Дмитрович і створив проект «Молодь змінить Україну». Така програма має на меті формування нової генерації – професійних, патріотичних, активних у громадському та політичному житті людей, що турбуються про суспільне благо.

 

Програма дає можливість молоді у віці 20-35 років поїхати вивчати досвід однієї із п’яти європейських країн – Швейцарії, Німеччини, Польщі, Австрії, Швеції та Норвегії.

 

Ідейна основа проектів Благодійного фонду Богдана Гаврилишина є дуже близькою для ВМГО «Молодий Рух», адже європейська інтеграція та вивчення європейського досвіду завжди були пріоритетними завданнями для нашої організації. Саме тому молодорухівки Валерія Собакар та Ольга Паращук виявили велике зацікавлення до програми «Молодь змінить Україну». Країною для вивчення вони обрали Німеччину. Уже у квітні разом із одеськими учасницями вони планують здійснити поїздку. 

 

Особливістю проекту є те, що учасники самі формують навчальну програму, обирають напрямки та організовують зустрічі. Зокрема, Ольга зосередить свої дослідження на вивчення журналістики, адже відомо, що медіа в Німеччині здатні впливати на політичну ситуацію в цілому. Валерія ж робить акцент на економічних особливостях Німеччини.

 

«Німеччина надзвичайно цікава країна для вивчення досвіду. Для німців вкрай актуальним є питання відкритості влади. У світлі останніх подій для України таке питання є також надзвичайно важливим. Плануємо також ознайомитися з поліцейською системою. Зокрема, у Баварії найвищий рівень довіри до поліції, а це уже багато про що говорить. Великий плюс, що ми самі формуємо програму, адже відштовхуємося від власних зацікавлень та важливості тих чи інших тем», - ділиться враженнями Ольга.

 

Зараз учасниці проекту працюють над робочою програмою та вивчають інформацію про Німеччину. Вони зустрілися у посольстві Федеративної республіки Німеччина з Михайлом Лещенком – радником з питань науки. 
Зустріч вийшла інформативною і цікавою. Пан Лещенко порадив особливу увагу звернути на політичне життя Німеччини, та на те, яким чином формується коаліція і досягається консенсус із виборцями. Дівчата також відвідали Фонд Ганса Зайделя та Фонд Конрада Аданауера в Україні і планують продовжити співпрацю та відвідати представництва цих фондів у Мюнхені та Берліні.